Marcelle Hanselaar : Behind the Veil

01.06.2023 - 04.06.2023
opening: 01.06.2023 ; 18:00-21:00.

Maison Tenaerts / Maison Tenaerts
Tweede Koninginstraat 5 / Rue de la Seconde Reine 5
1180 Ukkel-Brussel

De tentoonstelling is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 14u tot 18u en op afspraak. 

De opvoeding van Marcelle Hanselaar in een burgerlijke familie uit Rotterdam is een belangrijke inspiratiebron voor haar kunst. Na jaren van reizen vestigde ze zich begin jaren 1980 in Londen, waar ze nog steeds woont en werkt.

Haar fascinatie voor sterke vrouwen, de soms moeizame relaties tussen mensen, de onderdrukte verlangens en het leven van alledag staan centraal in haar meesterlijke etsen. De afwisselende zwarten en witten weerspiegelen een breed scala aan emoties.  Naast grafiek wordt in 'Behind the Veil' ook een aantal tekeningen en schilderijen tentoongesteld. 

Het werk van Hanselaar is opgenomen in de permanente collecties van onder meer het British Museum in Londen, The Metropolitan Museum of Art in New York en het Victoria & Albert Museum in Londen.

De locatie, het Huis Tenaerts, werd in 1933 gebouwd voor de ontwerper Valentin Marit en heeft een uitgepuurde voorgevel met ronde elementen en rechte lijnen met een spectaculair raam over twee verdiepingen. Louis Tenaerts realiseerde hierop een betrekkelijk klein stuk grond een van zijn meest emblematische gebouwen in een Art Deco stijl met een vleugje modernisme. De open plattegrond was zeer avant-gardistisch voor zijn tijd. De architect ontwierp een huis dat bijna geen hallen en doorgangen bevat en waar de ruimte maximaal aan leefruimtes besteed wordt. Het interieur van het huis is nog steeds intact.