Jules Schmalzigaug. Futurismo!

Jules Schmalzigaug is een scharnierfiguur in het Belgische modernisme. Hij maakte het eerste abstracte olieverfschilderij uit de Belgische kunstgeschiedenis. Hij was de eerste Belgische avant-gardekunstenaar die doordrong tot de kern van het Italiaanse en internationale futurisme. En hij behoort met Ensor en Wouters tot de grote drie moderne kleurkunstenaars. 

Schmalzigaug (1882-1917) was een Belgische kunstenaar die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Den Haag vluchtte. Voor de oorlog volgde hij avant-garde kunst in Parijs, Venetië en Rome, waar hij invloeden van het futurisme en impressionisme absorbeerde. Zijn schilderijen, zoals het werk dat in 1916 in Amsterdam werd tentoongesteld, vormden een synthese van zijn vaardigheden als impressionist, futurist en colorist. 

Schmalzigaug experimenteerde met 'La Panchromie', een ongepubliceerd manifest dat het gebruik van kleur in de schilderkunst onderzocht, beïnvloed door theosofische ideeën. 

Zijn vroegtijdige dood in 1917 verhinderde verdere ontwikkeling, maar zijn bijdragen aan artistieke innovatie en zijn interactie tussen kleur en licht blijven opmerkelijk in de geschiedenis van de moderne kunst.

In het prentenkabinet vvan KMSKA kan je nu de grootste collectie werken op papier van Schmalzigaug bewonderen. De expo is inbegrepen in het toegangsticket voor het museum.

Lees meer hier