Alexej von Jawlensky & Marc Ronet

Alexej von Jawlensky, Russisch schilder geboren in 1864 en tijdens het eerste decennium van de 20e eeuw reisgezel van Kandinsky, is de kunstenaar bij uitstek die bijdraagt tot de moderniteit, door te experimenteren met de grenzen tussen expressionisme en fauvisme, tussen figuratieve en abstracte kunst.

Het grootste deel van zijn artistieke carrière brengt Alexej von Jawlensky in Duitsland door. Als hij in 1896 in München aankomt, werkt hij zich ongelofelijk snel in in de eigenheid van de avant-garde (impressionistische schilderkunst, Van Gogh, Cézanne). Al gauw maakt hij een eigen synthese van fauvisme en expressionisme, waaruit zijn buitengewone talent als colorist blijkt. In 1909 richt Jawlensky samen met zijn vriend Kandinsky een kunstenaarsgroep op die doorslaggevend zal zijn voor de geschiedenis van de moderniteit: de Neue Künstlervereinigung. Later stelt hij tentoon met Der Blaue Reiter. In zijn beginperiode beperkt de kunstenaar zich tot stillevens en landschappen, maar al gauw gaat zijn interesse uit naar een onderwerp dat in heel zijn werk zal domineren: het gezicht. In zijn eerste periode – Vooroorlogse koppen – hebben de gezichten een vrij individueel karakter en ze getuigen dan al van een indrukwekkende chromatische kracht.

La Piscine toont in dialoog met het oeuvre van Jawlensky een reeks nieuwe en oude werken van de Franse meester Marc Ronet

ALEXEJ VON JAWLENSKY (1864-1941) : LA PROMESSE DU VISAGE

van 6 november 2021 tot 6 februari 2022 

La Piscine - Roubaix
23 rue de l’Espérance
59100 Roubaix

meer informatie hier