Andrew Litten

Andrew Litten

 

De kleurrijke expressieve schilderijen van de Engelse kunstenaar Andrew Litten snijden diverse humanistische thema's zoals liefde, angst en verslaving aan. Zijn grote impastoschilderijen zijn rauw en emotioneel. De dikke en dynamische lagen verf leggen zijn artistieke onderbewustzijn bloot. Vaak schildert hij een figuur of compositie centraal in het doek; de achtergrond wordt een abstraherend patroon van motieven en texturen.

De kunst van Litten bestaat uit het verwerpen van het academische. Er zijn geen regels. Zijn werk ontstaat in de onderbuik. Het is mooi maar beklemmend; keihard maar aangrijpend gevoelig.

Hij is één van de voornaamste vertegenwoordigers van expressieve schilderkunst in Groot Brittannië. Zo stelde hij tentoon in Tate Modern en het Milwaukee Art Museum. In 2017 – 2018 werd zijn werk in diverse musea in China geëxposeerd.

”I want to create art that speaks of the love, anger, loss, personal growth and the private confusions we all experience in our lives. I seek to create stories of authenticity that compress a sense of endurance of the human spirit. Empathy is powerful, and I hope for an unguarded creativity that connects with our shared mutual humanity.”

Extra Info