From Spanish Town to Swift River

From Spanish Town to Swift River

10.11.2019 - 08.12.2019

Jamaican Intuitive Art

opening: zondag 10 november doorlopend van 14u tot 18u

Voor het eerst vindt in België een overzichtstentoonstelling van populaire Jamaicaanse kunst plaats. 

Deze tentoonstelling bekijkt hoe de voorouderlijke herinneringen aan Afrika, slavernij, kolonialisme en recent, de politieke macht van Amerika, het werk van 6 hedendaagse Jamaicaanse kunstenaars beïnvloeden.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar de woon- en werkplaats van twee van de deelnemende artiesten maar ook naar de vele verrassende tegenstrijdigheden binnen het huidige Jamaica.

Spanish Town, ooit de hoofdstad van Jamaica, is met haar imposante koloniale architectuur en infrastructuur vandaag in verval geraakt.

Het is ook de thuisbasis van twee van de meest beruchte gangsterbendes van het eiland.

Ver weg van daar bevindt zich Swift River. Een kleine landelijke gemeenschap waar, onder haar idyllische tropische verschijning, verstikkende roddels en intriges weerklinken.

De kunstenaars in deze tentoonstelling vertegenwoordigen een belangrijke tak binnen het Jamaicaanse kunstlandschap die niet aansluit op de Westerse kunsttradities maar eerder inspiratie haalt uit het Afrikaanse continent.

Deze kunst werd door wijlen Dr. David Boxer van de National Gallery of Jamaica, omschreven als Intuitive waarmee hij op de diepgewortelde sociologische en artistieke betekenissen van dit werk wees.

De koloniale erfenis, voelbaar tot in de jaren 1970, zorgde ervoor dat voordien enkel Westerse stijlen werden gewaardeerd door kunstinstellingen. Vandaag zijn deze intuïtieve kunstenaars opgenomen in de nationale collecties van Jamaica en stellen ze wereldwijd, net zoals hun Afrikaanse tegenhangers, tentoon.

De tentoonstelling in De Queeste Art brengt nooit eerder  gezien werk van Kingsley Thomas, Ervin Nichol, Birth ‘Ras Dizzy’ Livingstone (1932 – 2008), Christopher Harris, Evadney Cruickshank, Leonard Daley (circa 1930 – 2006).

Waar? / Où? / Where?

  • De Queeste Kunstkamers
  • Trappistenweg 54
  • 8978 Abele/Watou

Wanneer? / Quand? / When?

  • open: zaterdag en zondag van 14u tot 18u en op afspraak
  • ouvert: samedi et dimanche de 14h à 18h et sur rendez-vous
  • open: Saturday and Sunday from 2pm to 6pm and by appointment