Niet te missen fotografie!

In het FOMU te Antwerpen lopen tot en met 10 februari 2019 twee toptentoonstellingen van Claude Samuel Zanele en Bieke Depoorter.

Claude, Samuel, Zanele zijn drie fotografen die de lens op zichzelf richten als venster op de wereld. Ze kaarten elk op een persoonlijke manier kwesties aan over politiek, ras, gender en identiteit.

Bieke Depoorter is sinds 2012 verbonden aan het gerenommeerde fotoagentschap Magnum Photos. Dit is haar eerste solotentoonstelling in het FOMU. In vijf recente projecten – sommige nog in volle ontwikkeling – bevraagt Depoorter steevast haar eigen positie als fotograaf en buitenstaander.

In het fotografiemuseum te Charleroi tonen ze de  legendarische reeks 'Les Américains' van Robert Frank

Wanneer men het over street photography heeft, kan men niet om Robert Frank heen. Hij is een van de meest invloedrijke fotografen van de XXe eeuw sinds de publicatie van Les Américains in 1958. De beelden in dat boek, die 60 jaar oud zijn, hebben op generaties fotografen indruk gemaakt. Voor dit werk begint Robert Frank, vergezeld van zijn vrouw en zijn kinderen, in april 1955 aan een reis doorheen Amerika, reis die zal duren tot in juni 1956. Zonder vooraf vastgesteld programma doorkruist Frank dertig staten waarbij hij zich laat leiden door de toevalligheden van de route, van de ontmoetingen en van de gebeurtenissen. Hieruit resulteren 27.000 beelden op film waarvan er 83 weerhouden worden voor de publicatie.

Nog zo een befaamde Magnum fotograaf is Leonard Freed. Zijn werk kan men nog tot 17 maart 2019 in het Joods Museum in Brussel gaan bezichtigen. Minderheden, oorlog, revolutie, rassendiscriminatie, werk, plezier, ordehandhaving, armoede, kunst en ook het dagelijks leven staan centraal in het werk van deze “documentaire fotograaf”. Leonard Freed probeert de redenen te begrijpen die mensen ertoe drijven om te doen wat ze doen, door aandacht te hebben voor sleutelmomenten in de politieke geschiedenis van de wereld, die hij beleeft als geëngageerd getuige.

En als al dit goeds de honger nog niet heeft gestild dan is er het Photo Brussels Festival met als centraal thema 'Is the City still the dream?'. Diverse fotografen tonen er hun cityscapes in het kunstencentrum Hangar te Elsene. Daarnaast is er ook nog een uitgestippeld parcours op verschillende locaties in het Brusselse.