Agenda Expo oktober 2018

Adriaen Brouwer - Meester van Emoties

Vanuit kunsthistorisch oogpunt is Brouwers oeuvre van uitzonderlijk belang: als overgangsfiguur slaat hij een brug tussen de zestiende-eeuwse Bruegeltraditie en de landschaps- en genretaferelen van de volgende eeuw. Ondanks zijn roem in eigen tijd geniet Adriaen Brouwer vandaag (nog) niet de bekendheid van tijdgenoten als een Rubens of Van Dyck. Hij was nochtans zeer getalenteerd en zijn werk erg gegeerd; ondermeer Rubens en Rembrandt waren fervente verzamelaars. De toegankelijkheid en de gelaagdheid van zijn werk maken Brouwer een van de boeiendste schilders van de Lage Landen.

Nog tot en met 16 december 2018 in het Stadhuis Oudenaarde - meer informatie hier

Berlijn 1912-1932

Gepolitiseerde kunst en de stedelijke uitdagingen van een moderne, maar door de oorlog getekende metropool tussen 1912 en 1932: daaraan wijden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België hun tentoonstelling “Berlijn”. Aan de hand van schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, foto’s en films van kunstenaars zoals Otto Dix, Raul Hausmann, Ernst Ludwig Kirchner, Kazimir Malevich, Alexander Rodchenko… komen de sleutelmomenten en creatieve geesten van deze aangrijpende periode weer tot leven.

Nog tot en met 27 januari 2019 in het KMSK Brussel - meer informatie hier

Unrest - MAPS

In het verlengde van de vijftigste verjaardag van Mei ’68 , weerspiegelt UNREST het gevoel van zowel onzekerheid als vernieuwing die onze wereld in de ban houdt, desynthese van twee tegenovergestelde tendensen. De ene is katalysator voor verandering, vaak verbonden met onrust en wanorde. De andere, een rusttoestand die kansen geeft tot regeneratie. De dialoog tussen de verschillende door MAPS gepresenteerde visuele verhalen vertelt ons hoe mensen op deze aardbol de dagelijkse uitdagingen van onze instabiele wereld aanpakken. Zij tonen aan dat vandaag alles in onze “global village” met elkaar verbonden is: migratie, politiek, gewapende conflicten...

Nog tot en met 14 oktober in De Markten Brussel - meer informatie hier