Expo Brussel

Mathematisch

N Dilworth

In CC De Markten loopt nog tot 16 december de fijne en subtiele tentoonstelling 'Mathematisch – Vorm – Systeem'.

Er wordt non-figuratief werk getoond van binnen- en buitenlandse kunstenaars van verschillende generaties. Hun invalshoek is zeer verschillend: wiskunde, natuur, meditatie, architectuur… De witte studies van M.E van Doorslaer is alleen al een bezoekje waard.

S Buisman

http://www.demarkten.be/
open van dinsdag tot zondag van 12u tot 18u

Constant Permeke: retrospectieve

permeke

Permekeoverleed zestig jaar geleden in Oostende. Als geen ander wist hij zich in te leven in het harde leven van vissers en boeren, werkmensen die een intieme band onderhielden met het land en de zee. De Bozar werd volgestouwd met meer dan 130 schilderijen, tekeningen en enkele sculpturen van deze moderne Vlaamse meester. De landschappen zijn impressionant en ook zijn tekenstudies beklijven de bezoeker. De mooie overgang die de expositie van zijn integere impressionisme naar zijn barokke expressionistische doeken maakt, is goed doordacht. Er hangt echter te veel met het gevaar met een afkeer de Bozar te verlaten. Wat de schetsen van Marlène Dumas midden in deze expositie doen is verwarrend en is een onnodige extra. Temeer dat deze retrospectieve ook nog eens geconfronteerd worden met enkele mythologische (zee)landschappen van Thierry De Cordier.

thierry

Constant Permeke: retrospectieve nog tot 20 januari
www.bozar.be 

open: dinsdag tot zondag, van 10:00 tot 18:00, donderdag tot 21:00 (behalve tijdens de zomervakantie)

Wiels: Joëlle Tuerlinckx: Wor(ld)k in progress?

WIELS presenteert de eerste grote tentoonstelling van het werk van Joëlle Tuerlinckx (°1958) in Brussel, een stad waar ze woont en werkt.

Maar waarom toch? Vragen we ons luidop af.

Dit is het zoveelste ego dat beweert het warm water te hebben uitgevonden (De Standaard, 1 oktober 2012). Weinig vernieuwend of interessant werk. Verspilling van één van de mooiste expositieruimtes in Brussel. Ofwel zijn we allemaal te dom en begrijpen we het niet. Je kan dan altijd haar verklarend lexicon lezen die ze voor de tentoonstelling samenstelde. Het telt 26 pagina's, opgemaakt in een piepklein lettertype en is even spontaan als een overvolle stofzuigzak.

Wor(ld)k in progress?: nog tot 6 januari 2013
www.wiels.org
open: woensdag tem zondag : 11.00 - 18.00