VIVE LABEUR

In de zomer van 1917 komen de eerste Chinese arbeiders aan in Poperinge. Ze werken in dienst van het Britse leger en zullen blijven tot 1920. Ze wonen in aparte kampen en houden er eigen rituelen op na. De tentoonstelling “Vive Labeur” vertelt het verhaal van de Chinese inbreng tijdens de Eerste Wereldoorlog. Waren het harde werkers? Hoe was het contact met de inwoners van Poperinge? Hadden ze vrije tijd en vierden ze dan Chinees Nieuwjaar?

Jan Desloover, artdirector bij De Standaard, maakt de historische foto-selectie. Aan de hand van die uitgepuurde beelden wordt het verhaal verteld. Naast een historisch luik presenteert “Vive Labeur” ook een hedendaagse kijk op het vgebeuren. Fotografen Stephan Vanfleteren en Sanne De Wilde trekken naar China. Ze gaan elk op hun manier op zoek naar de roots van de Chinese WO 1-arbeider.

meer informatie hier

Watou 2017

Vanaf 1 juli loopt in Watou de 37ste editie van Kunstenfestival Watou. Met als overkoepelend thema 'over alleenigheid en ondraaglijke eenzaamheid' worden opnieuw verzamelde verhalen van kunstenaars en dichters samengebracht.

De bezoekers volgen een parcours langsheen elf locaties en treffen er een symbiose van beeldende kunst en poëzie in onder andere een graanschuur, de kelder van een brouwerij, de stalletjes van een hoeve en een park. 

Daarnaast kunnen bezoekers op weekend- en feestdagen genieten van het gevarieerde programma 'Zomerzinnen' dat een brug slaat tussen verschillende kunstdisciplines met onder andere boeiende auteurslezingen, meeslepende voorstellingen, workshops en optredens.

meer informatie hier

Retrospectieve Lucien De Gheus

De kunstenaar Lucien De Gheus (1927 - 2013) liet een zeer uiteenlopend oeuvre na. Nog tot 13 augustus loopt in De Gotische Zaal in het stadhuis van Poperinge een mooie overzichtstentoonstelling.

Ondanks de enorme diversiteit en lange carrière is zijn beeldtaal meteen herkenbaar. De tentoonstelling is opgedeeld volgens type werk – religieuze kunst, keramiek, schilderijen, sculpturen, enz ...- waardoor alles wat duidelijker en overzichtelijker wordt.

Het is vooral wanneer De Gheus vrij, naïef en speels te werk gaat dat zijn werk sprankelt en dynamisch wordt. De keramieken schaaltjes met 'primitieve' dieren of tegeltjes met mooi uitgewerkte illustraties zijn pareltjes. Ook de tekeningen en schilderijen met referenties naar lokale volksverhalen prikkelen de fantasie.

Liefhebbers die geen genoeg kunnen krijgen van deze all round kunstenaar moeten zeker ook een kijkje gaan nemen in het Museumhuis Lucien De Gheus. De woning en tuin geeft een verassende inkijk in de leefwereld van de kunstenaar en zijn vrouw die ook artistiek actief was.

De tentoonstelling loopt nog tot en met 13 augustus; open op woensdag tot zaterdag van 14u tot 18u; zondag van 10u30 tot 17u.

Samen met de tentoonstelling wordt een monografie Lucien De Gheus uitgegeven bij uitgeverij Snoeck Gent.

meer informatie hier