Agenda Expo oktober 2018

Adriaen Brouwer - Meester van Emoties

Vanuit kunsthistorisch oogpunt is Brouwers oeuvre van uitzonderlijk belang: als overgangsfiguur slaat hij een brug tussen de zestiende-eeuwse Bruegeltraditie en de landschaps- en genretaferelen van de volgende eeuw. Ondanks zijn roem in eigen tijd geniet Adriaen Brouwer vandaag (nog) niet de bekendheid van tijdgenoten als een Rubens of Van Dyck. Hij was nochtans zeer getalenteerd en zijn werk erg gegeerd; ondermeer Rubens en Rembrandt waren fervente verzamelaars. De toegankelijkheid en de gelaagdheid van zijn werk maken Brouwer een van de boeiendste schilders van de Lage Landen.

Nog tot en met 16 december 2018 in het Stadhuis Oudenaarde - meer informatie hier

Berlijn 1912-1932

Gepolitiseerde kunst en de stedelijke uitdagingen van een moderne, maar door de oorlog getekende metropool tussen 1912 en 1932: daaraan wijden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België hun tentoonstelling “Berlijn”. Aan de hand van schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, foto’s en films van kunstenaars zoals Otto Dix, Raul Hausmann, Ernst Ludwig Kirchner, Kazimir Malevich, Alexander Rodchenko… komen de sleutelmomenten en creatieve geesten van deze aangrijpende periode weer tot leven.

Nog tot en met 27 januari 2019 in het KMSK Brussel - meer informatie hier

Unrest - MAPS

In het verlengde van de vijftigste verjaardag van Mei ’68 , weerspiegelt UNREST het gevoel van zowel onzekerheid als vernieuwing die onze wereld in de ban houdt, desynthese van twee tegenovergestelde tendensen. De ene is katalysator voor verandering, vaak verbonden met onrust en wanorde. De andere, een rusttoestand die kansen geeft tot regeneratie. De dialoog tussen de verschillende door MAPS gepresenteerde visuele verhalen vertelt ons hoe mensen op deze aardbol de dagelijkse uitdagingen van onze instabiele wereld aanpakken. Zij tonen aan dat vandaag alles in onze “global village” met elkaar verbonden is: migratie, politiek, gewapende conflicten...

Nog tot en met 14 oktober in De Markten Brussel - meer informatie hier

Agenda Expo Buitenland

Leopold Museum - Wenen

Drie in één klap! Een overzichtstentoonstelling van Gustav Klimt , een immense herdenkingstentoonstelling van Egon Schiele en een collectie unieke foto's van Dora Kallmus geven een prachtig tijdsbeeld van Wenen na 1900. 

Nog tot eind oktober en begin november 2018. Meer informatie hier

Aftermath: art in the wake of WWI

Een tentoonstelling over hoe kunstenaars reageerden op de fysische en psychologische gevolgen van de Eerste Wereld Oorlog. Kunst die de destructieve impact van de oorlog documenteert, fungeert ter herdenking aan de vele gewonden en doden of puur sociale kritiek spuit.

Met werk van George Grosz en Otto Dix die de ongelijke behandeling van verminkte oorlogsveteranen aankaartten, Hannah Höch en André Masson die de grondslagen legden voor nieuwe kunstvormen van Dada en het surrealisme, Pablo Picasso en Winifred Knights die terugkeerden naar de tradities en het classicisme terwijl anderen als Fernand Léger en C.R.W. Nevison nieuwe visies van stedelijke contexten in de toekomst ontwikkelden. 

Nog tot en met 23 september in Tate Britain, Londen. Meer informatie hier

Gilles Caron: mei 1968

Wie? Gilles Caron was een getalenteerde Franse fotojournalist die ondermeer de Troubles in Ierland en de oorlog in Vietnam op gevoelig plaat vastlegde. In Frankrijk is hij dan weer voornamelijk bekend voor zijn iconische zwart-wit beelden van de studentenopstand in mei 1968. Caron betaalde zijn passie voor fotografie en journalistiek met zijn leven. In 1970 verdween hij samen met enkel andere journalisten in Cambodja toen hij er de burgeroorlog en de wandaden van de Rode Khmer wou documenteren. Hij was slechts 30 jaar oud. 

Nog tot en met 1 september in l'Hôtel de Ville, Parijs. Meer informatie hier

Anima Mundi 

De tentoonstelling Anima Mundi is samengesteld door de Rotterdamse kunstenaar / gastconservator Hans van der Ham. Hij brengt kunstwerken en artefacten uit de genoemde historische gebieden samen met voorbeelden uit de hedendaagse kunst en wetenschap.  Van der Ham ziet de huidige spectaculaire ontwikkelingen in de biotechnologie in het perspectief van het alchemistisch denken. 

Met hedendaagse kunstwerken laat hij zien dat in onze tijd, na een periode waarin kunst abstract was en de omgang met het materiaal centraal stond, de emotionele band tussen kijker en kunstwerk wordt aangehaald. “Figuratie heeft de overhand gekregen en het narratieve aspect speelt weer een belangrijke rol. Kunst mag weer diep emotioneel zijn”, aldus Van der Ham.

Nog tot en met 23 september in het Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Meer informatie hier

Agenda exposities augustus 2018

Michaelina Wautier, de leading lady van de barok

Nog tot en met 2 september in het MAS - Antwerpen

In het kader van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ pakt het Rubenshuis uit met de eerste overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Michaelina Wautier (1614–1689). De expositie demonstreert het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeer zeldzaam waren.

Meer informatie hier

Unexchangeable

Nog tot en met 12 augustus in WIELS - Brussel

In deze tentoonstelling wordt aan de hand van een selectie kunsthistorische, museale werken van de jaren 80 en 90 uit Belgische privéverzamelingen, gefocust op de waarde van een kunstwerk.

Meer informatie hier

Josef Koudelka - Invasion Prague '68

Nog tot en met 12 augustus in de Botanique - Brussel

Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de invasie van Praag door de Sovjettanks in 1968 verwelkomt de Botanique deze zomer een van de levende legendes van de hedendaagse fotografie: Josef Koudelka (°1938, Moravia, Tsjechië, woont en werkt in Parijs). Vanaf 1971 was hij verbonden met het Agentschap Magnum en met Invasion Prague 1968 leverde hij het meeste journalistieke werk van zijn carrière.

Meer informatie hier

Sanguine/Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque

Nog tot en met 16 september in het MuKHA - Antwerpen

Tijdens het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ plaatst Luc Tuymans de geest van de barokmeesters tegenover de visie van hedendaagse topkunstenaars. De tentoonstelling werd door de kunstenaar samengesteld voor het M HKA (het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen) en de Fondazione Prada. Met de tentoonstelling Sanguine/Bloedrood, wil curator Luc Tuymans de bezoeker overweldigen door sleutelwerken uit de barok van onder anderen Francisco de Zurbarán, Caravaggio enAnthony van Dyck in dialoog te plaatsen met  werk van klassieke hedendaagse meesters, zoals On Kawara en Edward Kienholz, aangevuld met werk van hedendaagse sterren zoals Zhang Enli, Takashi Murakami, Michaël Borremans, en Tobias Rehberger. 

Meer informatie hier